Rouwverwerking
De gevoelens en het gedrag na een heftig verlies is wat rouwverwerking betekent. De emotionele impact is vaak groot, waardoor er na een verlies vaak eerst een soort shock ontstaat. Verdriet en soms angst, maar ook woede kunnen daarna overheersen.
Emoties tijdens de rouwverwerking
De emoties worden soms heftiger naarmate het gemis erger wordt, waardoor het belanden in een depressie mogelijk is. Door dit rouwverwerkingsproces kan het lang duren om het verlies een plek te kunnen geven. Het kost tijd en veel energie. En hoe het omgaan met een enorm verlies mogelijk is, zal voor iedereen anders zijn. Na een diep dal weet men vaak ook wat er enigszins helpt om weer positief in het leven te staan. Er is vaak aanvaarding van de situatie, ook al had men de situatie zo graag teruggedraaid.
Nabestaanden helpen
Misschien is jouw dierbare niet overleden, maar wil je weten hoe je de nabestaanden zo goed mogelijk steunt. De manier van contact is vaak afhankelijk van de band met de overledene en/of nabestaanden. Bij het overlijden van een oom of tante is een fysiek bezoek meer voor de hand liggend, dan bijv. na het overlijden van een vriend zijn opa. Door medeleven en misschien wel de zichtbare pijn en een verslagen indruk voelen we de noodzaak om iets voor nabestaanden te betekenen. Gewoon een klein gebaar. Om bijvoorbeeld de dagen iets makkelijker te maken en de pijn heel even te verzachten.
Voorbeelden om nabestaanden te helpen
- Samen eten. Vraag iemand om bij je te komen eten of voor hem of haar te koken. In een ongedwongen sfeer kunnen mooie gesprekken ontstaan. Maar in stilte genieten van en lekkere maaltijd kan natuurlijk ook. Daarnaast kun je samen met een groep mensen afspreken dat er iedere dag een maaltijd wordt bereid voor de persoon in rouw of dat de boodschappen worden gedaan.
- Samen op pad. Iedereen rouwt op zijn eigen manier. De een trekt zich het liefst terug, een ander gaat juist volop op zoek naar afleiding. Vraag iemand bijvoorbeeld mee om een stuk te gaan wandelen, een bezoek aan een museum, een creatieve workshop of een dagje wellness.
- Herinnering aan de overledene. Samen met de nabestaande(n) kun je een herinnering maken van iets wat van de overledene was. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een fotocollage van bijzondere momenten of een kunstwerk gemaakt van (favoriete) kledingstukken.
© J. Stout Uitvaartverzorging 2022