Wat is condoleren?

Condoleren of condoleance betekent letterlijk ‘medeleven, medelijden’.  Als u dus iemand condoleert, op welke manier dan ook, toont u uw medeleven met de nabestaande van een overleden persoon. 

Momenten om te condoleren
Het moment waarop u iemand condoleert hangt vaak af van hoe goed u de nabestaanden kent. U kunt langsgaan, bellen, een condoleancekaart sturen of een condoleanceregister tekenen. Na afloop van een begrafenis of crematie is er meestal gelegenheid om nabestaanden persoonlijk te condoleren. De uitvaartbegeleider zal altijd vertellen of en waar daar gelegenheid voor is. Er zijn geen regels voor tot hoe lang u na het overlijden de nabestaanden nog condoleert. Dit gebeurt vaak op basis van gevoel, maar meestal niet langer dan tot drie maanden na het overlijden. Aandacht voor hoe het met iemand gaat na het verlies van een naaste kan natuurlijk wel tot maanden en zelfs jaren erna.

Condoleanceregister
Tijdens een begrafenis of crematie is er vaak gelegenheid voor het tekenen van een condoleanceregister. Bij uw aankomst of vertrek kunt u in dit register uw naam en eventueel adresgegevens noteren. J. Stout Uitvaartverzorging verzorgt zo’n condoleanceregister voor u.Ook is het soms mogelijk om online uw medeleven te betuigen. Op de website memori kunnen nabestaanden een digitale gedenkplaats aanmaken voor de overledene. Hier kunnen berichten op geplaatst worden waar u op kunt reageren. Ook kunt u zelf een bericht of foto’s plaatsen of een (virtueel) kaarsje aansteken. Een andere website waar u rouwberichten kunt zien en reacties van medeleven kunt achterlaten is mensenlinq. Nabestaanden kunnen op deze manier op elk gewenst de berichten lezen en er troost uit putten.

Condoleanceteksten

Welke tekst u op bijvoorbeeld een condoleancekaart schrijft is heel erg persoonlijk. Hoe goed kende u de overledene, wat was uw relatie met hem of haar? Niet iedereen vindt het gemakkelijk om de juiste woorden te vinden. Maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat u schrijft, u kunt zelfs laten weten dat u niet goed weet wat u moet schrijven. Als dat wat u schrijft oprecht is, is het altijd goed. Het is voor de nabestaanden fijn om te vernemen dat u meeleeft. 

© J. Stout Uitvaartverzorging 2020