Ter ere van 40 jaar vakmanschap - Zaterdag 13 oktober open dag

Zaterdag 13 oktober open dag bij J. Stout Uitvaartverzorging STADSKANAAL – Het is een onderwerp waar de meeste mensen liever niet over nadenken – laat staan praten –, maar waar iedereen toch mee te maken krijgt: de dood en het afscheid. Iedereen wil vanzelfsprekend dat zijn of haar uitvaart, of die van geliefden, op een mooie en goed georganiseerde manier verloopt. J. Stout Uitvaartverzorging in Stadskanaal draagt al veertig jaar zorg voor een gepast afscheid.

Eigenaren Jan en Ella Stout hebben in vier decennia tijd een bedrijf opgebouwd dat alles rondom de uitvaart in eigen beheer kan regelen. ,,Dan hebben we het niet alleen over het uitzoeken van een grafsteen of een sierurn, maar bijvoorbeeld ook over het drukken van de rouwkaart en het begeleiden van de uitvaart.’’ Een standaarduitvaart bestaat dan ook niet binnen het bedrijf. ,,Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke voorkeuren en wensen en daar proberen wij zoveel mogelijk aan tegemoet te komen.’’ De uitvaartverzorger ontwikkelt zichzelf voortdurend en verzorgt bijzondere uitvaarten op maat, maar het bedrijf heeft naam gemaakt met haar klassieke uitvaarten. ,,We zijn altijd trouw gebleven aan onszelf. Mensen kennen ons van de hoge hoeden, jacquets en de puntjes op de i.”

De geschiedenis
De geschiedenis van het bedrijf begint op het Hogeland, waar de vader van Ella in Uithuizermeeden een eigen schade- en carrosseriebedrijf had en daarnaast ook lijkkisten maakte. ,,Toen Philips in de jaren ’50 naar Stadskanaal kwam en er daardoor ook allerlei nieuwe mogelijkheden ontstonden, wist hij dat hij deze kant op moest om in Stadskanaal verder te gaan met zijn bedrijf. In de loop der jaren heeft hij het bedrijf weten uit te bouwen, maar bleef lijkkisten maken.

Omdat hij de beschikking had over een rouwauto, kwam hij bij steeds meer uitvaartverenigingen in beeld. Eind jaren ’80 heeft hij het schadebedrijf overgedaan aan zijn zoons en heeft hij mij gevraagd of ik de zorg van het rouwvervoer op me wilde nemen. Zo ben ik er samen met Ella ingerold en daar hebben we nog geen dag spijt van gehad.’’ 

Ontwikkelingen
In 1978 is het echtpaar vanuit huis begonnen met hun bedrijf. ,,Ik was veel onderweg en Ella nam thuis de telefoontjes aan. Ook hebben we de nodige diploma’s gehaald en steeds meer contacten in de uitvaartwereld opgedaan. Omdat ons bedrijf steeds groter werd, en we dus ook meer personeel kregen, groeiden we uit ons jasje. Bovendien had onze zoon Jan-Willem al aangegeven het bedrijf over te willen nemen, maar dan wel graag op een andere locatie. Toen zijn we op zoek gegaan naar een geschikt pand en bij Steenhouwer 15 in Stadskanaal terecht gekomen.

Er zijn nu meer dan voldoende werkplekken voor de twaalf medewerkers en spreekkamers om in alle rust met nabestaanden te overleggen over het regelen van de uitvaart. We beschikken eveneens over een drukkerij, een uitgebreide toonzaal, een garage waar verschillende rouwauto's staan geparkeerd en een autowasplaats. Elke auto wordt na een uitvaart gewassen. Al met al een fantastische locatie, we hebben alles onder één dak. Dat we nu het 40-jarig bestaan kunnen vieren, is een mooie bekroning. We hebben altijd hard gewerkt om iets moois op te bouwen en dat is gelukt. Maar bovenal hebben we het altijd met veel passie en gevoel gedaan, waar we veel voldoening uit hebben gehaald. Dat willen wij zelf ook zeker nog een aantal jaren blijven doen. Het is heel dankbaar werk, al merk je wel dat er in veertig jaar tijd veel is veranderd. Ook in onze branche zijn er regelmatig nieuwe ontwikkelingen en trends. Bovendien is het taboe op de dood minder groot dan veertig jaar geleden en zijn veel mensen steeds meer met hun eigen dood bezig. Ze denken meer na over de mogelijkheden die er zijn en weten tegenwoordig precies hoe ze hun uitvaart geregeld willen hebben.’’

Open dag
Om mensen toch op een andere manier kennis te laten maken met het werk dat het bedrijf doet, wordt op zaterdag 13 oktober een open middag georganiseerd. ,,Zoals gezegd: veel mensen zijn toch nieuwsgierig en willen er graag meer van weten. Op deze manier kunnen we ze vrijblijvend informeren over wat we allemaal doen en kunnen we ze laten zien wat er mogelijk is.’’ Ook zullen enkele dragers een demonstratie geven van het ‘schouderen’, die de uitvaartverzorger begin dit jaar opnieuw heeft geïntroduceerd binnen het bedrijf. Hierbij wordt de kist op de klassieke manier op de schouders naar de laatste rustplaats gedragen.

De open middag is te bezoeken van 13.00 tot 17.00 uur. J. Stout Uitvaartverzorging is gevestigd aan de Steenhouwer 15 in Stadskanaal (tel. 0599-612482).


Persbericht Nieuwsbode

© J. Stout Uitvaartverzorging 2020