'Meneer Stout, regelt u alles maar hoor.'

Door Paul Abrahams   26 september 2018

STADSKANAAL- Van administrateur van het schadebedrijf Keizer tot directeur en mede-eigenaar van J. Stout Uitvaartverzorging.

Jan Stout is samen met zijn echtgenote Ella veertig jaar werkzaam in de uitvaartbranche. Die mijlpaal wordt zaterdag 13 oktober gevierd met een open dag. Dan krijgen belangstellenden 's middags van één tot vijf uur de gelegenheid om het pand van het familiebedrijf aan de Steenhouwer 15 in Stadskanaal te bezichtigen en om een kijkje achter de schermen te nemen.
"De veertig jaar zijn werkelijk omgevlogen", vertelt de 64-jarige Jan Stout. "En wat is in de loop der jaren veel veranderd in de uitvaartbranche. Enkele decennia geleden was het nog een taboe om te praten over dood en rouw. 'Meneer Stout, regelt U alles maar hoor.' Wat een verschil met vandaag de dag. Er wordt veel meer overlegd met de nabestaanden over de uiteenlopende wensen om de uitvaart in goede banen te leiden. Een willekeurig voorbeeld: vroeger had je één rouwkaart, nu kan een keuze worden gemaakt uit drie goed gevulde mappen met verschillende rouwkaarten. Ook de uitvaartbranche gaat met z'n tijd mee. Denk aan een begrafenis in de natuur, maar ook aan een uitvaart met een klassieke draagwijze. Zo hebben we bijvoorbeeld een team dat is opgeleid om 'te schouderen'."

Terug naar 1977. De 23-jarige Jan Stout staat op de loonlijst van zijn schoonvader Willem Keizer die aan het kanaal in Noord een schadebedrijf runt. Er worden ook carrosserieën gebouwd en er worden lijkkisten gemaakt. In de garage staat eveneens een rouwauto. Op verzoek van schoonvader stapt Jan een keer achter het stuur van de rouwauto.
"Ik had vanaf het eerste uur affiniteit met de uitvaartbranche en langzaam maar zeker is het balletje gaan rollen", blikt Jan terug. "Ik heb opleidingen gevolgd en op 24-jarige leeftijd werd ik uitvaartleider van de Rooms-Katholieke Uitvaartvereniging Stadskanaal. De toenmalige uitvaartleider vertrok en ze waren met spoed op zoek naar een goede vervanger. Ja, 24 jaar is best jong, maar blijkbaar zagen de bestuursleden 'het wel in mij zitten'. In die periode waren veel uitvaartleiders van andere uitvaartverenigingen in de regio op leeftijd en langzaam maar zeker werd ik steeds vaker benaderd om de werkzaamheden als uitvaartleider over te nemen."

In 1978 nemen Jan en zijn één jaar jongere Ella het weloverwogen besluit om een eigen bedrijf te beginnen in het woonhuis naast het pand van Keizer. Spannend, maar het pakt allemaal goed uit. Jan is met de regelmaat van de klok op pad. Overdag, maar ook 's nachts. Ella is de spin in het web op het kantoor. Er is veel vertrouwen in de kwaliteiten van J. Stout Uitvaartverzorging en het wordt steeds drukker. Het aantal medewerkers groeit gestaag en er is dan ook dringend behoefte aan meer ruimte.

"We hebben een tijdlang gezocht naar een geschikte locatie", vertelt Ella. "Totdat we door een makelaar zijn geattendeerd op het pand van Schuitema aan de Steenhouwer. De ruimte werd gebruikt voor de opslag van hout en de toonzaal stond vol met prachtige luxe meubelen. Voordat de verhuisdozen konden worden ingepakt, is het pand grondig verbouwd. Werkelijk alles is vernieuwd. Er zijn nu meer dan voldoende werkplekken voor de twaalf medewerkers - onze zoon Jan-Willem is sinds vijf jaar mede-eigenaar - en spreekkamers om in alle rust met nabestaanden te overleggen over het regelen van de uitvaart. We beschikken eveneens over een drukkerij, een uitgebreide toonzaal, een garage waar verschillende rouwauto's staan geparkeerd en een wasplaats. Elke auto wordt na een uitvaart gewassen. Al met al een fantastische locatie, we hebben alles onder één dak. Ik denk dat we hier tot in lengte van jaren blijven."

Na vier decennia vertellen Jan en Ella nog met veel passie over hun werkzaamheden. Ook tijdens de rondleiding door het pand. "We gaan voorlopig niet met pensioen, we gaan nog wel een paar jaar door. Het geeft namelijk nog steeds veel voldoening om samen met de nabestaanden zorg te dragen voor een persoonlijk afscheid. Passend bij de levensstijl van de overledene, de wensen van de nabestaanden en het beschikbare budget. Iets betekenen voor een medemens, dat geeft een goed gevoel. Niet alleen bij ons, maar ook bij al onze medewerkers. En de inspanningen worden gewaardeerd. Gemiddeld scoort J. Stout Uitvaartverzorging een 9.3. En daar zijn we heel stiekem wel een beetje trots op.’’

"Zaterdag 13 oktober geven we tijdens de open dag een ieder de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de mogelijkheden met betrekking tot grafmonumenten, opbaren, rouwkaarten, maar ook een gepaste kist of urnen en het rouwvervoer. Er is ook een rondleiding. We nodigen iedereen van harte uit om ons deze middag te bezoeken."

Auteur: Paul Abrahams
Redacteur Kanaalstreek

© J. Stout Uitvaartverzorging 2020