Natuurbegraving
Een afscheid in de natuur, bijvoorbeeld in het bos of aan het water, is mogelijk met natuurbegraven. Bij dit type uitvaart is het graf onderdeel van de natuur. Met een natuurbegraving geef je een persoonlijke invulling aan je afscheid. Daarnaast draag je bij aan het behoud van de natuur en heb je voor eeuwig het recht om daar begraven te zijn.
Aangepast afscheid
Bij een natuurbegrafenis houden wij rekening met de kist, wade, mand of urn. Deze moet namelijk geschikt zijn voor een natuurbegraving. Denk hierbij aan onbehandelde kisten, manden van riet en ecologische urnen. Hierin is veel keuze. Bij dit type afscheid moet met verschillende dingen rekening worden gehouden. Zo worden er geen sieraden en bril begraven en dienen de kleding en persoonlijke spullen die worden begraven, van natuurlijk afbreekbaar materiaal te zijn.
Ook het rouwvervoer kan worden aangepast aan een natuurafscheid. Zo is een koets of bakfiets een duurzaam alternatief voor de rouwauto.
Een natuurbegraafplaats
In Nederland mag alleen begraven worden op officiële begraafplaatsen. Het is niet mogelijk om zelf een mooi plekje in de natuur uit te kiezen. Een uitkomst is dan een speciale natuurbegraafplaats. In Nederland zijn er nu achttien te vinden, vaak in heide- en bosrijke gebieden. In de omgeving Stadskanaal zijn twee natuurbegraafplaatsen te vinden, namelijk Hillig Meer en Natuurbegraafplaats Reiderwolde. Eén van de verschillen ten opzichte van een gewone begraafplaats is dat er geen grafstenen of andere markeringen geplaatst worden. Het landschap wordt hierdoor behouden.
Op de meeste natuurbegraafplaatsen is een plan gemaakt waarbij er een maximaal aantal mensen kan worden begraven. Voor één persoon is 35 vierkante meter ruimte. Over de meeste natuurbegraafplaatsen lopen wandelpaden. Her en der zul je een boomschijf tegen kunnen komen. Dit markeert een graf.
Het graf
Het is belangrijk om te weten dat een graf op een natuurbegraafplaats niet gemaakt is om te verzorgen. Na het afscheid neemt de natuur het over. Je ontzorgt hiermee ook je nabestaanden. Het graf is terug te vinden met coördinaten. Als grafsteen kun je kiezen voor een houten gedenkteken, zoals een boomschijf met inscriptie, maar deze mag niet geverfd of gelakt worden. Ook een gedenkboom is een mogelijkheid. Het zelf planten van bomen, struiken of bloemen is niet mogelijk; de natuur verzorgt het graf. Op een natuurbegraafplaats hoeven geen grafrechten te worden verlengd of hoeft er niet gekozen te worden voor grafruimen.
Bij een natuurbegraving kies je voor Stout
Van de voorbereiding tot de nazorg; Stout Uitvaartverzorging heeft alles zelf in huis. Dat maakt ons uniek. We weten waar we bij een natuurbegraving rekening mee moeten houden en doen alles met interesse, passie en drijfkracht. Kies je voor Stout, dan krijg je een heel team die je helpt bij een passend afscheid in de natuur.
Waar kun je een natuurbegraving houden?
In de regio zijn er verschillende natuurbegraafplaatsen, waaronder Hillig Meer, Laude, Reiderwolde en Meppendennen.
© J. Stout Uitvaartverzorging 2024